dijous, 11 de desembre del 2008

LA FCONGD DEMANA RESPONSABILITAT EN EL MANTENIMENT DEL COMPROMÍS DEL GOVERN PER ARRIBAR AL 0,7%

Concentració reivindicativa davant el Parlament de Catalunya

Barcelona, 11 de desembre de 2008.- Amb motiu de l’aprovació del Pressupost de la Generalitat per a l’any 2009, la Federació durà a terme una concentració reivindicativa davant el Parlament, el proper dimarts, 16 de desembre, a les 12 h, per denunciar la manca de voluntat política per assolir el 0,7%.

El projecte de Pressupost de la Generalitat per a l’any 2009 preveu destinar durant l’any vinent un total de 65,2 milions d’euros per a la cooperació en favor del desenvolupament dels països empobrits. Concretament, es preveu que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament -ACCD- disposi de 49,7 milions i que els diversos departaments destinin un total de 15,5 milions d’euros en concepte d’ajut al desenvolupament -AOD-. Aquestes xifres representaran menys del 0,4% dels ingressos per tributs propis de la Generalitat previstos per al 2009 i solament un 0,20% sobre el total del pressupost.

El Govern esgrimeix que l’incompliment dels seus compromisos és per la disminució dels recursos propis; però recordem que l’assoliment del 0,7% sobre el producte interior brut català -PIB- és una qüestió de voluntat política i no només de conjuntura econòmica, tal com preveu la Llei catalana de cooperació al desenvolupament, que estableix el mandat d’assolir el 0,7% com a màxim el 2010. La voluntat política del Govern sí que existeix des del moment que altres partides pressupostàries no disminueixen sinó que augmenten considerablement.
En aquest sentit, altres comunitats autònomes amb menys recursos han fet un esforç més important. Així, Castella-La Manxa i La Rioja destinaven un 0,47% i un 0,26%, respectivament, sobre el seu pressupost total al 2006, mentre que Catalunya ho feia amb un 0,23%.

La solidaritat és un valor i, com a tal, representa el mateix en temps de bonança que en temps de crisi. La voluntat de transformació de la societat cap a una societat més justa és també un valor. Si en temps de crisi el primer que retalla un donant és la solidaritat, potser és que no estem parlant del valor que entenem tots plegats.

El Govern porta molt de temps sense complir el compromís del 0,7% del PIB, i ara que semblava que hi havia un aposta ferma per arribar-hi, al primer símptoma de vent en contra es desdiuen els compromisos o es decideix d’allargar-los en el temps, la qual cosa no deixa de ser un eufemisme d'incompliment. L'any 2006, el percentatge assolit era del 0,23% sobre el pressupost. El 2007, per primera vegada des que tenim Govern de la Generalitat, el tant per cent ha disminuït i ha passat al 0,20% sobre el pressupost.

Si a més de reduir les quantitats reduïm els percentatges i dilatem els objectius en el temps, ens resta preguntar-nos si nosaltres, com a sector, hem de quedar-nos de braços creuats. Potser és l'hora de tornar a plantar les tendes, perquè ara que comprenem el que és una crisi, potser estarem més preparats per entendre als qui l'han viscuda tota la vida i ara se'ls agreuja encara més.

Llegir més...

dimecres, 10 de desembre del 2008

EN EL NORTE-KIVU, REPÚBLICA DEMOCRATICA DEL CONGO

EN EL NORTE-KIVU, REPÚBLICA DEMOCRATICA DEL CONGO:
LLAMAMIENTO A LA SOLIDARIDAD INTERNACIONAL
¡NO A la GUERRA!
¡SÍ A LA VIDA Y A LA SOBERANÍA ALIMENTARIA!

La Confederación Campesina del Congo, COPACO-PRP, organización miembro de La Vía Campesina en África, hace un llamamiento a la solidaridad internacional habida cuenta de la situación de conflicto armado e inseguridad que se ha intensificado estas últimas semanas en la provincia del Norte Kivu, en el noreste del país, en la frontera con Ruanda.
Las víctimas de este conflicto armado entre tropas regulares congolesas y grupos rebeldes son las poblaciones civiles inocentes, obligadas a huir de sus casas y sus tierras, a errar sobre las carreteras y a reunirse, en el mejor de los casos, en campos de refugiados. Habría más ya de un millón de desplazados y tres millones de muertes en la región, en presa a la inseguridad desde hace casi 15 años ya.

En este contexto de guerra e impunidad, se viola a las mujeres regularmente, dado que se considera la violación como un arma de guerra como otra.
Estas poblaciones son mayoritariamente familias enteras, campesinos y campesinas que hoy no tienen ya acceso a sus campos, ganaderías y cultivos y no pueden regresar a sus casas. Además, consideradas armas blancas, se confiscan sus herramientas de trabajo como la azada y el machete.

¡Campesinos y campesinos del Congo, necesitamos campos de mandioca!
¡No necesitamos campos de minas ni de guerras!
Esta guerra es claramente también un ataque a la soberanía alimentaria de estas familias y el país en su conjunto. Obligando a las campesinas y campesinos a huir y abandonar sus tierras, y por lo tanto a no cultivar ya sus campos según el calendario agrícola, ¡es a la ayuda alimentaria internacional, a menudo en las manos de las transnacionales del sector agroalimentario que se abre la puerta sin vergüenza, en nombre de la supuesta seguridad alimentaria y la ayuda internacional!
¡A la hora de la crisis alimentaria mundial, reafirmamos que África en general, y el Congo en particular, pueden alimentarse ellos mismos!
¡Esta guerra contribuye a la desaparición acelerada de las campesinas y campesinos, y a la de la agricultura campesina!

Nosotros, Confederación campesina del Congo, hacemos un llamamiento a la solidaridad internacional, ante todos los miembros de La Vía Campesina, y también ante todas nuestras amigas y amigos, en África y en el mundo
Pueden enviar sus mensajes de solidaridad a las campesinas y campesinos del Este del Congo afectadas por esta guerra infame, a
copacoprp@yahoo.fr y/o a vcafrica@gmail.com
Les pedimos también que envien mensajes a las embajadas de RDC en sus países, a las de Ruanda, así como a la ONU - que tiene una misión de mantenimiento de la paz en el Congo - para que algunas medidas urgentes se adopten para la protección de las poblaciones civiles inocentes, campesinos y campesinas por la mayoría, y para que cesan las violaciones impunes contra nuestras mujeres. Que medidas se adopten también para permitir a estas familias campesinas desplazadas que regresen a sus campos y reanuden sus trabajos agrícolas.

¡SOBERANÍA ALIMENTARIA YA! ¡CON LA UNIDAD Y LA LUCHA DE LOS PUEBLOS!
¡GLOBALIZEMOS LA LUCHA! ¡GLOBALIZEMOS LA ESPERANZA!

Llegir més...

dimarts, 9 de desembre del 2008

Xerrada Bardina-Agermanament

Us comuniquem que la propera xerrada de Can Bardina-Agermanament
tindrà lloc dijous dia 11 de desembre. El tema que es debatrà és "La Renda
econòmica de la terra (Introducció a la filosofia georgista)", a càrrec de
Joan Manel Alarcón, membre de l'equip de recerca d'Ecoconcern-Innovació
social .

Us hi esperem!!

Agermanament

Llegir més...