dimecres, 17 d’octubre del 2007

« REDOUBLONS D’EFFORT »

Lecteur assidu de notre revue Agermanament, une source d’informations pour nous, c’est avec un grand intérêt que j’ai parcouru son N° 29 qui m’a replongé, une fois de plus dans l’ambiance catalane. Ainsi, je l’ai lu dans une attitude de critique positive et dans l’optique de dialogue fraternel pour l’amélioration de notre revue.

A cet effet, je vous soumets les observations et les suggestions ci-dessous :

L’indication des pages au sommaire ne correspond pas à la pagination réelle, à partir de la page 8. on souhaiterait aussi connaître le nom de l’éditorialiste.

La présence de deux Emilies au forum social mondial de Nairobi au Kenya, Afrique de l’Est, est une preuve de plus du partenariat agissant entre Agermanament et Asafrocam. Il convient d’encourager cette option et de l’étendre à d’autres partenaires d’Agermanament. Le BEDI reste à cet égard disponible. L’intéressant compte rendu d’Emilie la Catalane, qui relate les sujets abordés par le Forum sur différents problèmes de développement, entre autres, le rôle de la femme, la bonne gouvernance, le commerce juste, sans définition des mesures concrètes, cet article devant être complété par les impressions d’Emilie la Camerounaise.

L’article sur l’éducation pour le développement, concept évolutif et dynamique, selon l’auteur, rejoint l’un des objectifs de notre bureau d’études BEDI, à savoir la vulgarisation en vue d’aider les populations de base à se transformer pour le développement humain durable. Ainsi, nous suggérons à Agermanament de vulgariser, par les moyens qui lui conviennent, ses idéaux, ses objectifs et son « Plan stratégique 2007-2013 », (Fruit de sa réunion du 24 Mars 2007), auprès des responsables et des encadreurs des projets qu’il soutient au Cameroun. Asafrocameroun, différents Gic, infolingue, Ecole des sourds-muets, BEDI). L’un des moyens envisageables est la tenue d’une séance de travail ou causerie commune, de quelques heures, à Yaoundé où à Eséka, lors de la visite de contrôle d’Agermanament au Cameroun. Le BEDI pourra contribuer activement à l’organisation d’une telle rencontre.
L’article sur le voyage au Cameroun reflète à suffisance cette même préoccupation dans la mesure ou les responsables et les populations de base apprécient à leur juste valeur le travail et les efforts fournis par Agermanament au Cameroun sans maîtriser nous semble t-il, les idéaux de celui-ci qui milite pour un développement humain durable. A propos, les lecteurs ont été privés dans le compte rendu de voyage au Cameroun, des informations sur la réunion du 10 Avril 2007 à Yaoundé entre Agermanament, Asafrocameroun et BEDI, portant sur le volet « éducation à la citoyenneté, droits et devoirs civiques », au profit des membres des Cic. C’est peut être un oubli : De même, rien ne nous a été signalé sur les principales décisions prises, avant les bons repas qui avaient clôturé les journées, lors des deux importantes réunions tenues à Botmak.
Le départ de notre regretté Brigitte NGO NKOUM chez les Ancêtres comme celui d’autres regrettés de la 1ère époque, nous rappelle notre bref passage dans ce monde. Comme nous voyons partir les autres, ainsi d’autres nous verrons partir un jour. Nous devons penser au devoir de mémoire.


Nous prenons note du nouveau Web d’Agermanament.

Martin EKETI

YAOUNDE - CAMEROUN
Llegir més...

Torna la Mostra de Cinema Africà de Barcelona

La figura de la directora de cinema, les noves generacions i la cooperació amb Senegal a nivell de formació audiovisual, són els aspectes més rellevants d'aquesta 12a edició de la Mostra de Cinema Africà de Barcelona, que aquest any celebrarem entre el 8 i el 14 de novembre, als Cinemes Casablanca. La inauguració tindrà lloc el dijous 8 als Cinemes Casablanca Gràcia. En aquesta ocasió, contarem amb tretze invitats, entre cineastes professionals i joves estudiants senegalesos, que presentaran la seva òpera prima a Barcelona, fruit de la col·laboració entre L'Ull Anònim i el productor i cineasta senegalès Moussa Touré. A més a més, aquest any dediquem la secció Retrospectiva a la obra de Safi Faye, de Senegal, pionera del cinema africà, primera dona africana en rodar un llargmetratge en 1975. La programació incloeix una selecció de les produccions premiades en la última edició del Festival Panafricà de Cinema (FESPACO) que va tindre lloc aquesta primavera a Uagadugú (Burkina Faso). Tindrem llargmetratges, curts, documentals i cinema d'animació, provinents de països com Senegal, Mauritània, Nigèria, Burkina Faso, Etiopia, Kènia, RD Congo, Marroc, Argèlia i Tunis. El programa incloeix també una selecció de curts de joves realitzadors de Tunis. Com homenatge a un dels pares del cinema africà, Ousmane Sembène, recentment mort, la Mostra projectarà el film "Emitai", de 1971. Os hi esperem !L'Ull Anònim Amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI), del Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i de la Secretaría de Política Lingüística. Amb la col·laboració de Cinemes Casablanca, i ESCAC. Projeccions en format original VOSE i VOS
Entrada: 5 euros per sessió, Abonament: cinc entrades a 18 euros.
Llegir més...

dilluns, 15 d’octubre del 2007

Àfrica: La urgència d'un continent


Dijous dia 11 d'octubre Àfrica: La urgència d'un continent a càrrec d'Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau.

L'Arcadi va fer un apropament teòric al continent africà presentant primer de tot els problemes més rellevants que actualment pateixen.
El primer problema que va parlar és la malaltia i concretament la sida ja que l'Àfrica subsahariana és la que més la pateix. Quaranta milions de persones en el món,pateixen aquesta malaltia, de les quals segons ONUSIDA, el 60% viuen a l'Àfrica subsahariana. A Europa la gent pot guarir-se però a l'Àfrica no compta amb els medicaments necessaris i aviat els hi arriba la mort. El tractament és caríssim i els laboratoris, degut al problema de les patents, no estan disposats a col·laborar.
El segon problema és la fam. La fam és la calamitat que mata a més població. Cada dia moren 40.000 nens i 30.000 adults arreu del món. Segons la FAO en el món es produeixen més aliments que necessitats hi ha. Enviar aliments a aquests països no és una bona solució. Cal una sobirania alimentària és a dir que en comptes de produir cacau, cafè,cotó, pinya etc. que els van ensenyar els imperis colonialistes els convindria més que cultivessin blat i aliments que a ells els hi siguin més profitosos. La FAO diu que caldrien fer importants inversions: regadius, granges, canals etc. Però els altres estats no ajuden.A determinats nivells polítics estem governats per delinqüents.
El tercer problema és la falta d'accés a l'aigua potable. A EEUU i al Canadà tenen la reserva d'aigua dolça més gran del món. A l'Àfrica cal anar a buscar l'aigua, d'això se'n ocupen les nenes, que no van a escola ja que els ocupa unes sis hores diàries, això provoca un alt analfabetisme femení.
El quart problema és la guerra. La colonització i descolonització del continent africà ha dut sovint a conflictes interns de la població, per exemple al Sudan després de la independència van començar els problemes entre els del nord i els del sud. Àfrica és un dels països que té més armament i allà no en fabriquen. Espanya és el segon país que exporta més municions a Àfrica.
A continuació ens va parlar dels mecanismes que s'amaguen per que Àfrica pateixi, fam, sida, set...Va parlar del comerç internacional. Nosaltres no remunerem bé tot el que ens arriba d'Àfrica. La pesca de l'Atlàntic. Les reclamacions de les llicències de pesca per part dels africans. També ens va parlar de com anem a explotar amb les nostres industries.El deute extern. Tots aquells països estan endeutats, culpa dels seus mal governants que s'han enriquit.El poble africà veu per televisió com viuen els altres països i decideixen emigrar i nosaltres els rebutgem. 6000 africans es van morir ofegats intentant creuar l'Atlàntic. La història de la humanitat és la de la emigració.Els immigrants ens aporten cinc vegades més del que ells s'emporten de les arques públicas.El que ens cal fer és senzillament treure la nostre mà de damunt seu.

Us comuniquem que ja està penjada a la nostra web: http://www.bardina.org/ el resum de la conferencia del dijous dia 11 a càrrec d’Arcadi Oliveres Àfrica: La urgència d’un continent. La podeu trobar al apartat “Resum d’activitats": http://www.bardina.org/activitats/activitatsct.htm

Llegir més...