divendres, 6 de juny del 2008

L'alça dels preus dels cereals:

Barcelona, 5 de juny de 2008.-
La Federació catalana d'ONGD fa seu el comunicat de l'Aliança Espanyola contra la Pobresa, reproduït a continuació, i fa una crida a les institucions catalanes perquè impulsin polítiques en la mesura de les seves competències per denunciar aquesta situació.


En l'últim any els preus dels cereals i el gra bàsic han pujat més d'un 50%. Ara sentim veus d'alarma procedents de les institucions internacionals quan anuncien que l'escalada afectarà directament 850 milions d'éssers humans que engrossiran el grup de persones amb problemes de desnutrició severa en el món. Serà imprescindible una mobilització de recursos internacionals que puguin pal·liar aquesta situació mitjançant donacions i estratègies d'ajut alimentari a les poblacions més afectades. Especial atenció ha de rebre la població infantil que arrossegarà conseqüències irreversibles en el seu desenvolupament intel·lectual i orgànic si pateixen desnutrició en les etapes de creixement. Però el fenomen de l'alça de preus no és conjuntural i, encara que provocat per diverses causes relacionades, és de fàcil explicació.

Fa anys que les polítiques internacionals de producció d'aliments van optar per privilegiar un model de producció basat en l'ús intensiu de terres i químics orientat primordialment a l'exportació. Les institucions internacionals han privilegiat el suport a la indústria de l'agronegoci amb reduccions aranzelàries als seus productes i amb la prohibició als governs dels països empobrits de protegir i subvencionar les seves produccions, en detriment de la seguretat alimentària.
Hem vist créixer descomunalment els beneficis de les grans companyies multinacionals del sector alimentari, al mateix temps que els productes locals desapareixien progressivament dels seus mercats, i milions de camperols i camperoles eren expulsats dels circuits productius i perdien el seu mitjà de vida. En altres ocasions hem alertat que el 75% de les persones més empobrides del planeta, que han de sobreviure amb menys d'un dòlar diari i que són més de 980 milions, vivien directament del seu treball en el sector rural alimentari. I que aquest estava sent progressivament abandonat per les polítiques públiques nacionals, condicionades per acords comercials presos en el marc de l'Organització Mundial del Comerç o resultat d'acords de lliure comerç i associació, tots ells dictats i dissenyats pels lobbies de les multinacionals i imposats pels governs dels països industrialitzats.

Les polítiques agrícoles i ramaderes dels EUA i la Unió Europea segueixen la mateixa lògica, privilegiant les grans companyies i els models de producció intensius, dirigits a l'exportació, arribant fins i tot a subvencionar-les per introduir els seus productes en els mercats dels països del Sud. Malgrat les reiterades denúncies que s'han realitzat contra aquest tipus de subvencions que arruïnen les oportunitats de producció local, aquestes encara s'hi mantenen. En els últims anys, i emparada en la crisi energètica, la comunitat internacional no és capaç de prendre decisions per aturar el malbaratament energètic del consum insostenible, sinó que, a sobre, vol promoure i subvencionar les mateixes companyies perquè destinin una part dels seus cultius a la fabricació de combustible. Una vegada més, polítiques per respondre a la demanda exagerada i irracional del consum de societats privilegiades en lloc d'establir normes orientades a la satisfacció de necessitats bàsiques de les persones amb equitat i racionalitat. I l'última de les causes que s'uneixen a aquesta escalada, encara que no per això menys important, és el predomini de les inversions financeres en el sector agroalimentari. La creixent inversió financera en títols i 'comodities' de les grans empreses han contribuït a elevar els preus finals dels seus productes.

La Cimera de la FAO (Roma, 3-5 de juny) no pot acabar amb una declaració d'intencions i l'aprovació de programes humanitaris destinats a contenir les revoltes contra la fam que ja s'estan produint en països molt afectats. En aquest cas, la comunitat internacional tan sols haurà estat capaç d'acordar que els programes de les institucions internacionals comprin, a preu d'or, la producció excedent que les companyies ja tenen emmagatzemades per oferir-la, al mateix temps que eviten que baixin els preus en el mercat internacional. La reunió, que pel que sembla comptarà amb representants del més alt nivell d'alguns governs, ha de ser el principi d'un canvi de polítiques internacionals en matèria d'alimentació, per promoure el Dret al Desenvolupament dels Pobles, que comença pel dret que els països tenen a protegir les seves produccions i els seus mercats alimentaris, molt més respectuosos amb el medi ambient i amb les necessitats alimentàries de les poblacions locals. També en aquesta ocasió tornen a ser imprescindibles les polítiques fiscals en el mercat financer global, que puguin gravar les especulacions financeres.

Davant l'actual crisi alimentària ens preguntem quines són les societats que s'estan fregant les mans i obtenint guanys multimilionaris d'aquesta situació.
Exigim dels nostres governs mesures inequívoques que penalitzin aquests negocis i legislacions que protegeixin la producció alimentària mitjançant la protecció de la pagesia, els circuits curts de comercialització i les necessitats dels mercats locals.

L'Aliança Espanyola contra la Pobresa aglutina més de 1.000 entitats en tot el territori espanyol (organitzacions, sindicats, moviments socials, etc.) l'objectiu de les quals és fer una crida a la ciutadania perquè es mobilitzi i pressioni fins assolir mesures concretes contra la pobresa mundial.


Oficina TècnicaFederació Catalana d'ONG per al Desenvolupament

C.Tàpies, 1-3
08001 Barcelona
Tel. 93 442 28 35
Llegir més...

dimarts, 3 de juny del 2008

Carta a llegir rebuda de l´escola de sords IMHSA a Eseka


Comment allez vous ces derniers jours? je crois que le pays Cataluyna va bien aussi. sans oublier mama Engeletta?ainsi que les amis de agermanamen?Nous de notre côté, nous vivons des changements politiques et économiques qui nous affectent beaucoup.Nous sommes encore à l'école. et aimerions partager les petites nouvelles pas très bonnes en ce moment au niveau de l'école.NOus sommes toujours au travail. Les enfants et tout le personnel; nous avons queques difficultés pour avancer bien dans le programme surtout les enfants à l'internat.L'alimentation des enfants est très difficile ces derniers temps, les enfants se nourrissent regulièrement du riz et parfois du manioc, parceque transporter le manioc du village pour Eseka est aussi cher à cause du prix du carburant qui est élévé , cela fait 2 mois que le marché économique a augmenté; les prix d'achat d'avant ne sont plus les mêmes aujourd'hui. Cela a derangé nos petites économies et maintenant nos ressources vitales(finances) ont baissé, pour nourrir les enfants, les soigner contre les maladies (le paludisme, la grippe, la toux, les maux de ventre, les amibes qui sont fréquennts)cela est un combat; car les temps saisonniers(le climat) ont aussi changé nous obligeant d'acheter beaucoup de remèdes.Côté personnel, les ressources financières(salaires) des travailleurs ne font plus le poids devant la hausse des prix.Malheureusement, beaucoiup d'entre nous sont aussi malades et régulièrement sous médication. Mama Justine la que surt a la foto de dalt (le ministre de l'interieur) a besoin des médicaments pour soigner des crampes qui ne finissent pas très bien..Cependant, cela ne nous empêche pas de respecter les programmes officiels selon nos possibilités du moment.Je vous écris au nom de l'école tout en vous rappelant que vous nous avez toujours encouragé à vous écrire et vous donner nos nouvelles de temps en temps et si besoin est, vous pourriez nous venir en aide.Voici en bref, nos nouvelles pas bonnes ces jours -ci.Tout en comptant sur votre secours, recevez de notre part nos salutations les meilleures.


Hermine Gisèle NTEP.

Llegir més...

dilluns, 2 de juny del 2008

Trobat a la web "Africa Renewal"

http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/afrec/
Publicat en francès i anglès es una publicació en línea accessible a la web http://www.un.org
Llegir més...

Combattre contre la pauvreté, village par village

Debout au milieu d’un champ de maïs fraîchement ensemencé, Bright Osei Kwaku se rappelle que l’année dernière il a plus que doublé sa production grâce à l’utilisation de semences améliorées et d’engrais, et à des conseils techniques sur les méthodes de culture. En totalité, son champ d’à peu près un hectare a donné environ 15 sacs de 100 kilogrammes, par comparaison avec seulement six sacs l’année précédente où il n’avait pas bénéficié d’un tel soutien.Beaucoup de jeunes Ghanéens comme lui ont abandonné l’agriculture ou rêvent de le faire. Mais M. Kwaku, qui a aujourd’hui 25 ans, pense qu’il lui est possible de rester sur sa terre. “Je vais continuer à cultiver la terre, déclare-t-il à Afrique Renouveau. J’ai un revenu et de la nourriture. La ferme me donne assez pour vivre.”....
Par Jean Marc SOBOTH (Correspondance particulière) Le 29-05-2008
per llegir més http://www.lemessager.net/
Llegir més...

urgente / 20 segundos para votar contra el 10% obligatorio de la UE en agrocombustibles

Hola a todas/os:
El Presidente de la Comisión Europea, Barroso, ha lanzado una votación electrónica en su página web sobre si mantener o no como UE los objetivos obligatorios del 10% de mezcla con agrocombustibles. Lo que supondría más hambre, deforestación, Cambio Climático, transgénicos y violaciones a los Derechos Humanos. Ayúdanos a votar en contra, sólo tienes que entrar en la página web:http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/focus/cap/index_en.htm
La industria ya ha puesto todas las ruedas en movimiento, la votaciónpor el sí acapara el 85% de los votos ...... a ver si somos más!!! Entra en la página web y vota NO, y pide a tus amig@s que hagan lo mismo.Gracias y un abrazo,
Tom Kucharz-
- Ecologistas en AcciónÁrea Agroecología y Soberanía Alimentaria
c/ Marques de Leganés 12 - 28004 Madrid
Teléfono fijo: +34 91 531 27 39 Teléfono móvil: +34 619 94 90 53
Fax: +34 91 531 26 11
Correo electrónico: agroecologia@ecologistasenaccion.org
www.ecologistasenaccion.org
www.enlazandoalternativas.org
www.quiendebeaquien.org
http://etnodg.blogspot.com
http://deuteodg.blogspot.com
Llegir més...