dilluns, 14 de gener del 2008

Mes noves del projecte "A Ma"


Estimats, ja veig que les noticies van arribant; no m'allargaré doncs aquí al cyber de Botmakak fa moltíssima calor. L'altre dia varem fer una dura excursió al Sikoda, una altíssima i gran muntanya rocosa des d'on es veu una extensa panoràmica sobre la regió de Botmakak, és una roca sagrada i a dalt, el guia va fer tot un ritual. Divendres varem anar a Yaoundé per despedir en Yago, la Lina i l'Esther que se'n van anar a la nit, una gran pena. Varem aprofitar l'estada a Yaoundé per concertar una cita amb l'ambaixadora d'Espanya, ella no hi era doncs està al Txad. Tenim hora amb ella pel 29 gener; també varem tornar a reunir-nos amb en Carlos a la briqueterie. La reunió amb els artesans va anar molt bé, no varen venir tots perquè n'hi ha que viuen lluny, estan tots molt interessats i veuen moltes prespectives, em feia por que no veiessin amb bons ulls que els mesos que no hi hagi formadors catalans es segueixi la formació amb formadors d'aquí que no siguin ells doncs no tenen experiència en formació (a Eseka, hi ha artistes i artesans amb estudis de Belles arts i amb experiència formativa amb nens, interessats en el projecte); ho van entendre perfectament; encara no s'ha pogut fer la reunió amb l'alcalde, espero que sigui aviat; abans de dimecres ens reunim amb els professors i dimecres anirem a Ngovayang a passar-hi tres dies i així poder canviar impressions amb en Pablo, aprofitem que ell ve des de Yaoundé i hem quedat que ens recollirà a Boumnyebel, també ens acompanyarà la Cristina (cosina de l'Abbe Martin). Tornant de Yaoundé varem tenir el primer gran problema amb la policia, ens van aturar i els papers del cotxe no estaven bé, una roda estava gastada i la placa de la matrícula mal collada; volien que tornessim a Yaoundé, arreglessim els papers i el cotxe i passessim l'inspecció tècnica; això suposava quedar-nos tot el cap de setmana i esperar el dilluns i, a més, no acceptaven diners "després dieu que som corruptes" deien; ens van tenir una hora i mitja aturats i no hi havia manera, al final en Nessha (xofer) va trucar un "monsieur" de Yaoundé que va venir amb autobus i al cap d'una bona estona de discussió els va convècer per a que acceptessin els calers (10.000 CFA), en fi c'est l'Afrique. Bé, ara si que plego una forta abraçada i fins a la tornada de Ngovayang.
Reenvia-ho a tothom i també a casa meva.
Salvador Cortadellas
Llegir més...

Noves del projecte A Ma

Estimats, un altre cop bonne année!!
Despres de dos dies de vacances a Kribi ja tornem a ser a Botmakak. Aqui, a la missio, les relacions es van consolidant, ens anem coneixent i hi ha molta harmonia.
En Martin (mossen) ja es mostra mes constant en la seva amabilitat i humor; els primers dies era molt intermitent. I la part de la seva familia que viu aqui (cosines, fills de les cosines...) estan benentretinguts amb nosaltres i nosaltres amb ells.
El projecte poc a poc va tirant endavant, cada dia un pas. Ja hem tingut dues reunions amb el bisbe d,Eseka doncs es un projecte pilot a les escoles de la missio
Tambe ens hem reunit amb tota la plana major d,Asafro (ONG camerunesa) i hem començat a localitzar i parlar amb tots els artesans de Botmakak i artesans i artistes d,Eseka (per cert, molts records i bon anne de part d,en Joan Hibog). Avui ha començat el curs escolar i ja hem visitat les ecoles i hem conegut els directors. La setmana vinent hi haura la reunio amb els professors. El dissabte passat hi havia un consell municipal i l,alcalde ja haura informat sobre el projecte "a ma" i el cap de setmana vinent tenim una reunio amb ell i en Martin per començar a formar la comissio responsable del Foyeur (local on es dura a terme el projecte), veure que porta cada part i aixi començar a traballar amb les idees d,arranjament del> local, pressupostos, etc.
Paralelament i anant entrant dins la logica i raonament camerunesos, l,estructura i organitzacio de "a ma" es va perfilant i hi ha pluges d,idees d,organitzacio i adaptacio constants. Realment es apassionant i estem gaudint amb la complexa gestacio d,aquesta criatura i mes veient que els nostres plantejaments inicials son valids i no ens equivocavem; absolutament tothom esta molt interessat i hi veuen grans perspectives, tots tenen ganes de> colaborar-hi. El dijous al mati tindrem una reunio amb els artesans de l,Associacio d,artesans de Botmakak (se n,ha> localitzat 35). Ja us seguirem escrivint quan poguem..
Esperem que estigueu tots be.
Una abraçada
Salvador, Bet, Esther, Yago i Lina
PD: Aquest es un mail general. Ho dic perque alguns de> vosaltres ja sabeu de que van alguns aclariments. Perdoneu per la redaccio del text, el teclat no permet ferho millor..
Llegir més...