divendres, 9 de març del 2007

ATUREM LA GUERRA



Llegir més...

dijous, 8 de març del 2007

PLA ESTRATÈGIC D’AGERMANEMENT 2007-2011

A instàncies d’alguns de vosaltres, hem preparat una Primera Trobada General de Debat extensiva a tots el socis d’Agermanament. És bo que, de tant en tant, parem la màquina i ens dediquem unes hores a reflexionar. En depèn el futur Pla estratègic de la nostra Entitat, en el que definirem i concretarem les futures accions de la nostra entitat de cara a donar coherència i eficiència a la nostra feina. El treball i els diners ens ho reclamen. I ho volem fer.
És per això que et convoquem a aquesta primera trobada general. Tindrà lloc el dissabte dia 24 de març, de les 10 del matí a les 7 de la tarda. Ho farem a casa d’en Rodri i la Mercè a Cardedeu C/ Convent 33. NO cal que us preocupeu del dinar. Ens farem servir, per uns amics de Cardedeu, un dinar senzill i ens repartirem la despesa entre tots.
Al arribar us lliurarem un petit dossier. Cal que ens aviseu de la vostra assistència tant aviat com pugueu.
Hem posat molta il·lusió en aquesta iniciativa. Esperem la vostra correspondència.


PROGRAMA:

JORNADA DE REFLEXIÓ SOBRE EL PLA ESTRATÈGIC D’AGERMANEMENT 2007-2011
dissabte 24 de Març de 2007



- Arribada 10h –
- Inici de la jornada 10:30h –
- Dinar 14h a 16h –
- Fi de la jornada 17h30 –

z Presentació dels objectius de la jornada

- Concretar les línies d’actuació del tres eixos prioritaris.
- Elaborar una definició general d’Agermanament.

z ¿Què s’entén per Educació Pel Desenvolupament (EPD)?

- Abans de començar a debatre em vist oportú aclarir una mica el concepte d’EPD perquè així parlem tots del mateix.
- Diferències i punts en comú entre les activitats de sensibilització, de denuncia i d’EPD.

z Els 3 eixos estratègics d’Agermanament

- Educació pel Desenvolupament Nord-Sud
- Denuncia en el Nord
- Projectes de Desenvolupament en el Sud

La idea és reflexionar en petits grups sobre la aplicació practica dels tres eixos d’actuació d’Agermanament, per determinar quin tipus d’accions, actituds y valors volem veure aplicats en el nostre treball.

z Debat sobre la definició d’Agermanament

z Avaluació y cloenda de la jornada

Si un matí de sol agafes una lent d’augment i la detens sobre l’herba seca, fent passar la llum a través del vidre, estàs concentrant la llum del Sol, ajuntant en un sol feix els seus raigs dispersos. Y aquest únic raig de llum que ara passa a través de la lent té tal intensitat que pot cremar l’herba com el mateix foc.
Llegir més...

dimarts, 6 de març del 2007

Africa positiva

ÁFRICA TAMBIÉN PUEDE VERSE DESDE UN PRISMA POSITIVO

Como cada mañana y mientras camino hacia la oficina ojeo el diario. Por norma, me salto las noticias y artículos en los que uno descalifica a otro y el otro al uno, bien porque piense de forma diferente o porque ocupe un lugar que entiende le corresponde a él. Pero, hoy día 6 de marzo, en la segunda página del Diari Avui me he encontrado con un artículo de Joan Oliver positivo y lleno de esperanza. Aunque el país africano del que habla no es nuestro Camerún, me ha tocado la vena sensible. El artículo es el siguiente:

Engrunes

Joan Oliver

Ghana

El 6 de març del 1957, avui fa exactament 50 anys, en Kwame Nkrumah va pronunciar aquestes famoses paraules: "Ghana, el vostre estimat país, és lliure per sempre més". Amb la independència de Ghana s'obria el llarg camí cap a la descolonització de tot l'Àfrica subsahariana. Un procés complicat que va deixar pas a un altre procés encara més complicat i encara inacabat: la conversió de les excolònies en països estables i pròspers.

Anys de misèria

En els seus 50 anys d'histò ria, Ghana no s'ha escapat de les misèries de la majoria de països africans. La misèria política de veure el pare de la pàtria convertit en dictador, dels cops d'Estat militars, de la corrupció... També la misèria econòmica de les grans idees salvadores que acabaven en el no-res, de l'ajuda occidental que corromp la possibilitat d'un creixement sostenible... Van ser anys durs en què la misèria va arribar a nivells molt superiors als de l'època colonial. Anys en què tot semblava perdut i inútil.

Anys d'esperança

Ghana, com alguns altres països de l'Àfrica subsahariana, viu des de fa uns quants anys en un clima d'incipient llibertat, estabilitat i prosperitat. L'any 2000 unes eleccions democràtiques van permetre l'alternança democràtica en el poder i van dur a la presidència en John Kufour, que va ser reelegit el 2004 però que no podrà tornar-se a presentar el 2008. La llibertat de premsa és molt àmplia, i el progrés econòmic, incipient però prometedor. Amb un PIB per càpita equivalent a 2.600 dòlars i una esperança de vida en néixer de prop de 60 anys, Ghana és un dels països africans que sembla que comencen a trobar el camí, el seu camí, per iniciar el miracle del creixement i la llibertat.

Àfrica

La majoria de mitjans de comunicació occidentals només parlem de l'Àfrica subsahariana quan hi ha desastres i pràcticament mai no expliquem els aspectes positius d'aquells països. Per acabar-ho d'adobar, solem ficar-los tots en un mateix sac i així, sense voler, fem molt de mal a les nacions que fan grans esforços per tirar endavant i que funcionen prou bé. Com és el cas de Ghana, lliure des de fa cinquanta anys.
Llegir més...

Antena de Madrid



En la reunión de la Mesa celebrada el día 5 de marzo hemos contado con la presencia de Ángel García, responsable de la Delegación de Agermanament en Madrid, quien de forma clara y concisa ha explicado las acciones que allí han desarrollado durante el año 2006, los proyectos que han presentado y los resultados. Tras un coloquio con los miembros de la Mesa hemos quedado contagiados con el entusiasmo y las buenas expectativas de crecimiento que desde allí se vislumbran.



A la reunió de la Mesa celebrada el dilluns 5 de març, hem comptat amb l’assistència de l’Ángel García, responsable de la Delegació d’Agermanament a Madrid, qui ens ha explicat a totes i tots les accions que han fet allà durant tot l’any 2006, els projectes presentats i els resultats. Després de col·loqui amb els membres de la Mesa, tots ens hem contagiat de l’entusiasme i les bones expectatives que des d’allà s’entreveuen.

Llegir més...

dilluns, 5 de març del 2007

L´Antena del Maresme


En un encuentro agradable que ha tenido lugar hoy, domingo día 4 de marzo, nos hemos reunido entre componentes del viaje Camerún 2006 y acompañantes 15 personas. El día ha comenzado con una visita al Jardín Botánico MariMurtra de Blanes, al cual hemos subido en el trenecito que parte del puerto náutico. Además de disfrutar del entorno natural y el paisaje, ha sido también una visita cultural porque hemos realizado el recorrido analizando y cumplimentando un cuaderno de trabajo que previamente había preparado María.

Una inolvidable paella en el Club Náutico de Pineda ha sido el preámbulo de la reunión de trabajo de la tarde en la que hemos repasado la situación del proyecto “Escuela de Sordos de Eséka”. El análisis del seguimiento que como responsables del mismo están realizando Angeleta, María, Rosa y Pilar, ha sido explicado al resto del grupo y se han establecido las líneas generales para el 2007 siguiendo las necesidades que desde allí nos han solicitado. También hemos aprovechado para orientar y trabajar en las justificaciones que sobre el mismo deben realizarse por las subvenciones recibidas durante el año 2006.



En una trobada agradable que va tenir lloc el diumenge dia 4 de març, ens varem reunir entre components del viatge Camerun 2006 i acompanyants 15 persones. El dia va començar amb una visita al Jardí Botànic MariMurtra de Blanes, al qual hem pujat en el tren que surt del port nàutic. A més de gaudir de l’entorn natural i el paisatge, aquesta ha estat també una visita cultural ja que hem realitzat el recorregut analitzant i complimentant un quadern de treball que prèviament havia preparat la Maria.

Una inoblidable paella al Club Nàutic de Pineda ha estat el preàmbul de la reunió de treball de la tarda, durant la qual hem repassat la situació del projecte “Escola de Sords d’Eséka”. L’anàlisi del seguiment que com a responsables del mateix estan realitzant Angeleta, Maria, Rosa i Pilar, ha estat explicat a la resta del grup i s’han establert les línies generals per al 2007 seguint les necessitats que des d’allà ens han sol·licitat. També hem aprofitat per a orientar i treballar en les justificacions que sobre el mateix s’han de realitzar per a les subvencions rebudes durant l’any 2006.

Llegir més...