dimecres, 8 d’octubre del 2008

El cambio climático como freno

Ecoticias.com (Enviado por: ECOticias.com) , 25/09/08, 18:21 h

Unos 2.600 millones de los pobres del mundo sufren a diario las consecuencias directas del cambio climático. Los vínculos entre ambiente, salud y pobreza ya no pueden dejarse de lado, según expertos de la ONU.
"Desarrollo y ambiente tienen que ir de la mano", dijo el martes el secretario general adjunto de la ONU (Organización de las Naciones Unidas), Ad Melkert, cuando la Alianza Pobreza y Medio Ambiente (PEP, por sus siglas en inglés) se reunió para discutir la relación entre ambiente, cambio climático y los Objetivos de Desarrollo del Milenio.
La PEP es una red informal de agencias para el desarrollo y representantes de los estados miembro de la ONU.
"No hay manera de distinguir agendas. Invertir en manejo ambiental es un vínculo crucial y a menudo faltante para reducir la pobreza y mejorar la salud", afirmó Melkert.
Los Objetivos de Desarrollo para el Milenio, definidos en 2000 por la Asamblea General de la ONU, incluyen reducir a la mitad la proporción de personas que padecen pobreza y hambre respecto de 1990, garantizar la educación primaria universal, promover la igualdad de género y reducir la mortalidad infantil y la materna.
También combatir el sida (síndrome de inmunodeficiencia adquirida), el paludismo (malaria) y otras enfermedades, asegurar la sustentabilidad ambiental y fomentar una asociación mundial para el desarrollo, todo esto con 2015 como fecha límite.
Aunque el cambio climático "afecta a todos, tanto países industrializados como en desarrollo, los más pobres son los que más sufren", por su alta exposición a los efectos de este fenómeno y por su limitada capacidad para adaptarse, enfatizó Melkert.
"Éste es el desafío básico", dijo Richard Carey, de la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos (OCDE), que reúne entre su treintena de miembros a todas las del Norte industrializado.
La ronda de conversaciones de la PEP se celebró en vísperas de la evaluación de alto nivel sobre el cumplimiento de los Objetivos del Milenio encabezada por el secretario general Ban Ki-moon con jefes de Estado y de gobierno y representantes del sector privado.
"Los resultados de esta discusión se presentarán en la reunión de alto nivel", dijo Angela Cropper, subdirectora ejecutiva del Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente (Pnuma).
Ubicar la lucha contra el cambio climático "en el centro" del debate sobre los Objetivos del Milenio ayudará a lograrlos, sostuvo.
Ban llamó a establecer un "liderazgo global" para abordar el cambio climático en su discurso ante la 63 sesión de la Asamblea General. "Urjo a los gobiernos de todos los estados miembro de la ONU a demostrar su liderazgo mundial" en la materia, dijo Ban.
Aunque los participantes en el debate de la PEP fueron muy optimistas sobre un cambio de actitud de Estados Unidos en materia de cambio climático, el presidente George W. Bush no mencionó el asunto en su discurso del lunes ante la Asamblea General.
"En los países industrializados, todos esperan que el problema no llegue a casa. Pero llegará. Todos lo saben. Incluso Estados Unidos se dio cuenta de que sufre más huracanes y desastres naturales", dijo a IPS el ministro de Educación de Tanzania, Jumanne Maghembe.
El viceprimer ministro de Papúa-Nueva Guinea, Puka Temu, añadió que Washington debería asumir un rol activo en relación a la Convención Marco de las Naciones Unidas sobre el Cambio Climático. La próxima Conferencia sobre Cambio Climático se realizará a fines de 2009 en Copenhague.
De esta conferencia surgirán nuevas limitaciones de emisiones de gases de efecto invernadero luego de 2012, cuando expire el Protocolo de Kyoto.
"En este contexto, el apoyo de Estados Unidos es absolutamente necesario", dijo Temu a IPS.
De todos modos la sustentabilidad ambiental no logra la "atención mundial" que se merece. "Entre los ocho Objetivos del Milenio, el menor progreso fue el del objetivo número siete" sobre la sustentabilidad ambiental, destacó Cropper.
"Se movilizaron 700.000 millones de dólares muy rápidamente" para socorrer a Wall Street, pero "no se movilizó prácticamente ningún fondo para proteger el ambiente a fin de lograr los Objetivos del Milenio", señaló Temu.

Jonathan Lash, presidente del Instituto de Recursos Mundiales, con sede en Washington, lamentó que las cuestiones ambientales a menudo sean desatendidas durante las crisis financieras.

"El rescate es posible en Wall Street", pero no hay rescate para la naturaleza y el clima, dijo. "Tenemos que vivir con las consecuencias", agregó.

Según un estudio realizado por la Organización Mundial de la Salud (OMS) en 2007, más de 40 por ciento de las enfermedades atribuidas a factores ambientales recaen sobre menores de cinco años.

"Tres millones de niños y niñas mueren anualmente de enfermedades como diarrea, que son prevenibles", dijo Margaret Batty de la organización sin fines de lucro WaterAid.

"Si continuamos actuando del modo habitual, llegaremos 100 años tarde a cumplir el objetivo de saneamiento. ¿Quién quiere esperar tanto tiempo para ir al baño?", planteó Batty.

Por eso, "el tiempo para la acción es ahora" enfatizó Ban el lunes, cuando se reunió con los gigantes de la publicidad mundial para lanzar una asociación a fin de reducir las emisiones de gases invernadero.
Sólo los gobiernos nacionales fuertes pueden dar poder a las comunidades rurales para desarrollarse sin crear nuevos problemas como la deforestación, dijo Temu a IPS.
"Los donantes no deberían simplemente usar el sistema de un país" para llevar su asistencia a las poblaciones, sino que deberían "trabajar con países en desarrollo y asegurarse de que tengan su propia capacidad para administrar sus propios asuntos de modo exitoso, para crear estrategias de desarrollo en sus agendas", dijo Carey.
Esto ya está ocurriendo en algunos países, como Tanzania.
Además de implementar una nueva estrategia de reducción de la pobreza, el Ministerio de Ambiente de ese país aumentó su presupuesto anual de 400.000 dólares en 2006 a 3,2 millones de dólares hoy, "comunicando efectivamente la importancia del ambiente para el desarrollo y la economía", dijo Philip Dobie, director del Centro para la Pobreza y el Medio Ambiente.
"Las amenazas del cambio climático son mucho más que amenazas ambientales. Amenazan cada aspecto de nuestras economías y cada aspecto del desarrollo", según Melkert.
"Los líderes mundiales deben reelaborar la teoría económica", dijo Temu, cuyo país es el tercero más forestado del mundo, con 87 por ciento de la población viviendo en áreas rurales y dependiendo fuertemente de los recursos naturales para subsistir.
Temu exigió un "amplio marco de trabajo para reducir las emisiones de carbono como primer paso", enfatizando que el "entorno natural debe ser visto como el motor para la creación de riqueza".

fuente: Monika Manke - ipsnoticias.net

Llegir més...

dilluns, 6 d’octubre del 2008

trobada d’Agermanament a Moià, al Molí nou de Passarell.

Benvolguts amics i amigues:

Ens plau comunicar-vos que el proper dissabte 11 d’octubre farem una trobada d’Agermanament a Moià, al Molí nou de Passarell. Volem que sigui una jornada lúdica on passem un dia agradable en mig de la natura, per això us proposem anar a collir bolets. Per als que no controlem gaire el tema tindrem la sort de comptar de guia amb en Joan Padrisa, gran expert boletaire i d’altres temes que no direm (de moment). Per si a algú no li va això de collir bolets hi ha l’opció d’anar al Museu Arqueològic i paleontològic de Moià, a les coves del Toll o a Santa Maria de l’Estany. Al migdia ens trobarem tots per a fer un gran dinar de germanor tot parlant de grans temes per solucionar el món, o no.

El programa serà:

- 09:30 h – Arribada al Molí nou de Passarell
- 09:45 h – Sortida a collir bolets
- 13:45 h – Dinar (al Molí nou de Passarell)
- 15:30 h – Xerrades. Podreu escollir entre dos que es faran simultàniament:
- Proposta innovadora de fonts de finançament
- Coneix Agermanament (projectes)


Animeu-vos que ens ho passarem molt bé!

Cal que aviseu prèviament, abans del dia 8, (trucant a la secretaria d’Agermanament al telèfon 93 441 04 33 de 9 h a 13 h).

El cost del dinar serà de 12,5 €.

Esperem que no hi falteu. Fins aviat.




Com arribar-hi:
Un cop arribats a Moià s’ha d’agafar el carrer Passarell i seguir-lo durant 1 Km aproximadament i un cop passat una riera es troba El Molí nou de Passarell, que és on ens trobarem per la boletada i després per dinar.

Llegir més...

Participa a la Setmana de la Campanya (17-24 d'octubre de 2008)

"Per a garantir el finançament per al desenvolupament i els ODM...Per eradicar la pobresa...Per abolir el deute usurer...
... Reformem les institucions internacionals...implementem la CTT. És el moment"
Benvolguts / Benvolgudes,
Amb aquesta carta volem agrair el vostre interès i suport a la Campanya Mundial per a una profunda Reforma del Sistema d'Institucions Internacionals, i alhora us tornem a convidar, com l'any passat, a participar en: la Setmana de la Campanya, per fer un salt significatiu en el nombre d'adhesions individuals.
Sabeu, i sabem, que aquesta Campanya és un repte a mig i llarg termini i que, de vegades, es poden difuminar els esforços i els missatges. Per això creiem que és interessant tenir un moment d'especial intensitat, un moment fort de la Campanya, uns dies concrets en els que, totes les organitzacions involucrades puguem treballar conjuntament en la seva extensió.
La proposta: cada organització recull 50 signatures per a la CampanyaUs proposem que entre el 17 i el 24 d'octubre d'enguany la vostra organització reculli 50 adhesions individuals a la Campanya.
Podeu observar que el lema de la Setmana ha canviat una mica. Això és perquè, enguany, la Campanya s'ha centrat molt en el seguiment del procés de preparació de la Conferència de Revisió del Consens de Monterrey sobre Finançament per al Desenvolupament que es farà a Doha (Qatar) el proper mes de desembre.
En aquest marc, fem una proposta molt concreta: "CTT for FfD". Aquestes són les sigles en anglès de "Currency Transaction Tax for Financing for Development", "Impost sobre les Transaccions de Divises per al Finançament del Desenvolupament". La proposta fa referència a l'aplicació d'un impost minúscul (de l'ordre del 0,005%) als moviments internacionals de divises. Donada la quantitat ingent de diners que es mou en els intercanvis de divises, l'aplicació d'aquest impost permetria recaptar una quantitat de recursos per al desenvolupament molt significativa.
Concretament, proposem que la reunió de Doha acabi creant un Impost Global sobre les Transaccions de Divises (CTT for FfD) que esdevingui una font addicional, predictible, estable i sostenible de Finançament per al Desenvolupament, la recaptació de la qual es destini a fons multilaterals de Nacions Unides, perquè s'utilitzi, inicialment, per assolir els ODM l'any 2015. Per a més informació sobre la CTT visiteu el web
www.cttforffd.net.
Proposem, en definitiva, que el finançament per al desenvolupament es basi també, a part de l'ajuda oficial (que per suposat, ha d'assolir ja, sense més dilacions, el 0,7% del PIB dels països rics i poderosos), en una imprescindible i justa redistribució de la riquesa econòmica generada al món.
Aquesta redistribució només la pot garantir un sistema d'organitzacions internacionals reformat que, com diem sempre en el context de la "CAMPANYA MUNDIAL PER A UNA PROFUNDA REFORMA DEL SISTEMA D'INSTITUCIONS INTERNACIONALS", ha d'evolucionar cap a un nou sistema de Governabilitat Democràtica Mundial capaç, entre altres coses, de dotar-se d'aquests impostos globals i de gestionar-los.
Un moment compartitA més, com sabeu, aquesta proposta també ens permet fer sinèrgia amb altres propostes a les quals està vinculada la Campanya. Per això, us convidem a participar a les activitats de la Crida Global per a l'Acció contra la Pobresa (GCAP), especialment durant el dia 17 d'octubre (per a més informació sobre GCAP visiteu
www.whiteband.org), així com a les activitats de la Setmana d'Acció Global contra el Deute que tindrà lloc del 14 al 21 (per a més informació sobre aquesta setmana de mobilització contra el deute visiteu www.debtweek.org).
La conclusió: Per tot això us convidem, doncs, a recollir 50 signatures d'adhesió entre el 17 i el 24 d'octubre i a aportar així la vostra insubstituïble col·laboració per fer créixer la Campanya, en sinèrgia amb les altres dinàmiques de mobilització convocades, i naturalment amb les vostres pròpies activitats.
Esperem que la proposta us sembli interessant i que, com en altres ocasions, puguem comptar amb la vostra col·laboració.

Una salutació,Josep Xercavins i VallsCoordinador del Secretariat de la Campanya Mundial i del Fòrum UBUNTU

ALGUNES PREGUNTES:
Per què organitzem la Setmana de la Campanya?
Per a sentir-nos part de la xarxa de més de 2100 organitzacions i més de 41.000 persones d'arreu del món que li donen suport,
Per a donar-li una empenta i permetre que el suport a la Campanya augmenti significativament en forma d'adhesions, i
Per a que la Campanya -els seus objectius- sigui molt més coneguda arreu del món.
Per què aquestes dates?
El mes d'octubre és un temps d'activitat generalitzada i això permet que totes les organitzacions es puguin involucrar en aquest projecte amb facilitat, adaptant-lo a les seves pròpies dinàmiques. Els dies estan triats pel seu significat vinculat a la Campanya:
el 17 d'octubre és el Dia Internacional per a l' Eradicació de la Pobresa, un objectiu que la Campanya (quin objectiu no és un fi en si mateix sinó un mitjà?) sempre ha tingut com a principal prioritat, com a origen, part i conseqüència que és de molts dels problemes que afrontem, i
el 24 d'octubre és el Dia de les Nacions Unides, l'organisme que - enfortit i democratitzat - la Campanya contempla com el centre del futur Sistema d' Institucions Internacionals reformat en profunditat.
Com recollir les adhesions?
Ho fareu com millor considereu però, si voleu, podeu imprimir el formulari adjunt (formulari_org.xls) com a full de recollida de les signatures
Com enviar-nos les adhesions recollides?
Ens aniria molt bé que introduíssiu les dades de les signatures recollides en el formulari adjunt (formulari_ind.xls) i ens l'enviéssiu omplert per correu electrònic a
info@reformcampaign.net.
O bé, ens envieu el formulari imprès en el que heu recollit les signatures per fax al +34 93 413 77 77 o per correu postal a:
Ubuntu Forum
Edifici Nexus II
Jordi Girona, 29
08034 Barcelona
Com recollir signatures a través d'Internet?
·Si voleu convidar altres persones a adherir-se a la Campanya a través d'Internet, poden signar en el lloc web de la Campanya:
http://www.reformcampaign.net/index.php?pg=adhesio&lg=cat



Llegir més...

diumenge, 5 d’octubre del 2008

2a setmana d'Acció Global contra el Deute i les IFIs


ÀFRICA A L'AUXILI D'OCCIDENT"

Del 16 al 18 d'octubre de 2008*
Universitat de Barcelona (UB) - Plaça Universitat
Falten ja pocs dies per a que comenci la 2a Setmana del Deute. Responent a la crida dels moviments socials reunits al Fòrum Social Mundial de 2007 a Nairobi, les entitats, campanyes i moviments socials catalans ens hem mobilitzat un cop més per recordar que el greu problema del Deute Extern no s'ha acabat.
Malgrat totes les promeses i plans oferts pels governs creditors i les institucions financeres internacionals (IFIs), el deute continua exacerbant la pobresa i violant els drets humans dels pobles d'Àfrica, Amèrica Llatina, el Carib, Àsia i el Pacífic. És *immoral, abusiu i il·legítim *que el món ric continuï exigint al Sud milers de milions de dòlars anuals en concepte de pagament de "deutes" sorgits de les injustes relacions econòmiques que empobreixen el Sud i enriqueixen el Nord.
Àfrica esdevé el paradigma dels impactes del Deute extern i dels nous escenaris que s'estan creant des del Nord per a seguir amb el model invasiu, espoliador i generador de més pobresa. Un model que no deixa de generar deutes socials i ecològics des de les nostres societats amb els pobles d'Àfrica.
Les migracions, la sobirania alimentària, la sobreexplotació dels recursos naturals i el desenvolupament social, econòmic i cultural de molts pobles africans s'estan veient perjudicats per la persistència de deutes il·legítims, així com per les actuacions i pràctiques d'actors com les empreses transnacionals o els governs del Nord. Entre aquestes actuacions destaquen els nous Tractats de Lliure Comerç que la UE pretén imposar als països africans.

Però a Àfrica també estan sorgint iniciatives i alternatives des dels moviments socials, que s'organitzen i aixequen les seves veus de forma unitària contra les polítiques d'endeutament, contra les imposicions de les IFIs i contra els acords comercials de la UE.

És per tot això que enguany volem centrar la nostra mirada en Àfrica. I és per tots aquests motius que et convidem a aprendre i lluitar amb nosaltres participant a la 2a Setmana d'Accio Global contra el Deute i les IFIs!

PROGRAMA
Universitat de Barcelona, Plaça Universitat

16/10, 18:30 h, Aula Capella (UB):
*"El Saqueig a Àfrica: el deute extern i l'espoliació dels recursos naturals"*
http://www.quiendebeaquien.org/spip.php?article1020

17/10, 18:30 h, Aula Capella (UB):
*"Comerciant amb Àfrica o Àfrica a la venda?"*
http://www.quiendebeaquien.org/spip.php?article1021

18/10, 17:30 h, Aula Magna (UB):
*"Àfrica: quina cooperació? quines resistències?"*
http://www.quiendebeaquien.org/spip.php?article1022

18/10, 20 h, Pati central (UB):
*Concert de Percusió Africana amb Chaqlalà*
http://www.myspace.com/chaqlala
Us hi esperem!

Trítpic:
http://www.quiendebeaquien.org/IMG/pdf_2aSeDeutTriptic.pdf
Cartell: http://www.quiendebeaquien.org/IMG/pdf_2aSeDeutCartell.pdf

Per a més informació sobre la Setmana del Deute a l'Estat espanyol, veure:
http://www.quiendebeaquien.org/spip.php?rubrique81

Més informació:
www.quideuaqui.org
www.debtweek.orgquideuaqui@moviments.net

Llegir més...