dijous, 4 d’octubre del 2007

SETMANA D’ACCIÓ GLOBAL CONTRA EL DEUTE I LES IFIs

del 14 al 21 d’octubre de 2007
“¿QUI DEU A QUI?”
El problema del deute no ha acabat i, malgrat totes les promeses fetes per governs del Nord i Institucions Internacionals, continua exacerbant la pobresa i violant els drets humans del pobles d’Àfrica, Amèrica Llatina, el Carib, Àsia i el Pacífic. És immoral i abusiu que el món ric continuï exigint al Sud milers de milions de dòlars anuals en concepte de pagament de “deutes” sorgits de les injustes relacions econòmiques que empobreixen al Sud i enriqueixen al Nord.
Davant aquesta realitat, en l’últim Fòrum Social Mundial (gener 2007, Nairobi, Kenia) es va convocar una Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFI’s del 14 al 21 d’octubre. L’objectiu és denunciar als governs, a la banca internacional, a les corporacions transnacionals i a les organitzacions multilaterals com el FMI, el Banc Mundial i la OMC pel saqueig i la il·legitimitat del deute extern, així com plantejar iniciatives alternatives com la realització d’Auditories Integrals del Deute, el reconeixement i l’anul·lació de tots els deutes il·legítims, i el reconeixement i restitució dels deutes històrics, socials i ecològics dels que en som deutors als països rics.
Us convidem a participar en aquesta convocatòria global a través de les activitats i accions organitzades a casa nostra:
DIUMENGE 14/10 - 12 a 14 h – “Joc de l’oca” sobre el Deute Ecològic, els impactes de les indústries extractives i el model energètic actual” - Can Masdeu (Canyelles).
Cicle de Conferències sobre deute ecològic, deute social i deute financer:
DIMECRES 17/10 –19 A 21H - Conferència “Negoci, consum i deute ecològic” amb Miquel Ortega (ODG), Marc Gavaldà (Repsolmata), Giorgio Mosangini (”Entesa pel decreixement”), “Plataforma Refinería No” de Badajoz, EDPAC, “Plataforma Transgenics Fora” i Campanya “Grans cadenes de distribució: No gràcies”- Aula Magna UB, Pl. Universitat
DIJOUS 18/10 – 19H A 21H - Conferencia "Qui envaeix a qui? Deutes socials, migracions i gènere" amb Judith Muñoz (FCONGD), Eduardo Romero (Cambalache), Amadou Bocar Sam (Senegal), Adama Bojang (mediadora intercultural, Guinea Conakry) i Mariel Araya (Associació de Dones Immigrades YEMANJÀ i Xarxa de dones immigrades de Catalunya) - Aula Magna UB, Pl. Universitat
DIVENDRES 19/10 – 19h a 21h – Conferència “Deute Extern: la gran estafa de la nostra època” amb Enric Duran (“Entesa pel decreixement”), Daniel Gómez (ODG), Marta Garrich (UBUNTU), Tica Font (Justicia i pau) i Juan García (ATTAC) - Aula Magna UB, Pl. Universitat.
DIJOUS 18 I DIVENDRES 19/10 – 12 a 14 i 19 a 21 h – Curs “El futur global: especulació i crisis del capitalisme imperial”, en memòria de Jose María Vidal Villa - Fac. CC. Econòmiques (UB), Av. Diagonal 690.
DISSABTE 20/10
– 11 a 14 h – Titelles, jocs i tallers per a nens/es, joves i adults/es - Pl. Joan Coromines
– 11 a 13 h – CineFòrum i exposicions sobre deutes ecològics, socials i financers - Auditori del MACBA - Pl. Joan Coromines
– 13 a 14.30 – "Els Acords de Lliure Comerç a la UE i els seus impactes a l'Àfrica i a Amèrica Llatina" amb representants d'organitzacions africanes i de comunitats indígenes andines - Auditori del MACBA - Pl. Joan Coromines
– 16.30 a 18 h - Marxa CaçaDeutes (vine en bici, patins, a peu o en xanques) - Pl.dels Àngels > Pl. Cataluña > Rambles> Pl. dels Àngels
– 18.30 a 20.30 h – Taula Rodona “Qui deu a qui?” amb Arcadi Oliveres (Justícia i Pau), Ivonne Yánez (Oilwatch, Colòmbia) y Blanca Chancoso (CONAIE, Equador) - Auditori FAD, Pl. Àngels
– 20.30 a 22.30 h - Concert amb Guataka (veus i percusió) i Arangu (tòpic funk; mestissatge) - Pl. dels Àngels.
S’han convocat també activitats a Castelldefels, Gavà, Manresa, Sabadell i Tarragona.
Convidem tots els ciutadans i ciutadanes que ho desitgin a participar d’aquest moviment mundial que pretén donar al tema del Deute Extern la transcendència social que mereix per impagable, immoral, injusta i il·legítima.
Comissió de la Setmana d’Acció Global contra el Deute Extern i les IFIs Barcelona
premsa-setmanadeute@moviments.netwww.quideuaqui.orgwww.debtweek.org
Organitzen, recolzen i participen:
Agermanagement Sense Fronteres, Attac, Campanya BBVA sense armes, Campanya La Irresponsabilitat Social d’Unión Penosa, Campanya No et mengis el món, Campanya Qui deu a Qui?, Campanya Repsol Mata, Casal Cuba, CEA - Centre d'estudis africans, Centre Flors Sirera (Manresa), Col.lectiu d'Estudis sobre Cooperació i Desenvolupament, Consell Nacional de Joventut de Catalunya, Coord. ONG Gironines, Coord. ONG Lleida, Edpac – Educació per a l’Acció Crítica, Entesa pel Decreixement , Entrepobles, FCONGD – Federació Catalana d’ONGs per al Desenvolupament, FEECAT – Federació d’Associacions d’Emigrants Equatorians, Fundació Món 3, Intered , Intermon Oxfam, Justícia i Pau, Mans Unides, Marxa Mundial Dones, , Nord Sud, Observatori DESC, Observatori del Deute en la Globalització - ODG, Periódico MundoHispano, REDS, Setem, Solidaritat Sense Mons, Solidaritat UB, Taller VIU, Transformas , VOLS Voluntariat Solidari.

Llegir més...

dimecres, 3 d’octubre del 2007

Passe de fotos del viatge d’aquest estiu de membres d’Agermanament







Després d’un intens viatge carregat d’emocions i situacions noves de les quals tots hem après moltes coses, els 6 integrants de l’expedició 'Camerun - Agost 2007' vam voler compartir part de les nostres vivències amb amics, familiars i coneguts a la seu d'Agermanament.
Els preparatius de la trobada van durar prop d’un mes, un mes en què vàrem poder reviure els nostres dies per aquest país del Sud a través de les múltiples fotos que vam fer, sempre acompanyades del ritme de les músiques que ens van acompanyar durant el viatge.
La selecció de les fotos i decidir com volíem presentar l’acte ens va comportar un cert temps, doncs volíem mostrar massa coses i no volíem avorrir al personal. Finalment, l’estructura de la jornada vam decidir que fos la següent: Mostraríem 3 vídeos de fotos, cadascun d’una temàtica concreta.
Inicialment volíem portar a l’oient al Camerun, acostar-lo a aquesta terra, als seus costums, als seus paisatges i a la seva gent. Així que vam mostrar un seguit d’imatges que ensenyaven les activitats típiques d’una estància al país que molts anomenen ‘La Petite Afrique’. Des de la col·locació de les imprescindibles mosquiteres a l’hora d’anar a dormir fins a les festes, jocs i àpats nocturns, passant pels múltiples tipus de transport que vam agafar, pels mercats plens de colors, per les ciutats i pobles i les seves construccions, per la frondosa vegetació de la selva... Sense oblidar la preparació dels menjars i les esperes tan comuns en un país on el temps es torna elàstic.
Seguidament ens volíem concentrar en els diferents projectes que Agermanament Sense Fronteres està ajudant a realitzar al Sud, projectes que proposen i realitzen els propis beneficiaris. Un dels principals motius del viatge era realitzar un seguiment d’aquests projectes, tant dels econòmics com les plantacions de palmeres d’oli i les granges, com dels de caire més social, com l’escola de sords d’Eseka i algun pou. Així doncs, vam intentar fer un recull de fotos per ensenyar la diversitat dels projectes que vam veure; mostrant les diferents etapes de les plantacions, des de les llavors germinades fins a les premses d’oli, sense oblidar els vivers i les plantacions ‘intermitges’; així com les granges de pollets i porcs i la piscifactoria de Bot-Makak.
Finalment vam voler mostrar la cara més divertida del viatge a través d’un vídeo que recollia les fotografies més personals: cares rares, moments festius, situacions curioses... quanta gent hi cap en un cotxe?
El dissabte 29 de Setembre va ser el gran dia. Entre tots vam aconseguir reunir prop de 50 persones que van gaudir de totes les imatges i explicacions detallades així com d’un piscolabis que barrejava especialitats cameruneses com el ‘plantain’ amb un pica-pica més autòcton.
La idea global de la trobada va ser molt positiva. Tothom va quedar molt content i en general van trobar el viatge i la tasca d’Agermanament molt interessants
.

Llegir més...

Voces contra la globalización





El dijous 27 de setembre es van iniciar les tertúlies d'aquest nou curs amb la projecció del documental: Voces contra la globalización "La estrategia de Simbad" i el debat va anar a càrrec de Edmundo Sepa, sociòleg i president de l'associació ETANE. En "La estrategia de Simbad", s'analitza el nou programa laboral en el món: les deslocalitzacions d'empreses, les grans àrees de producció mundial (Xina i Índia, la immigració, la pèrdua de la societat del benestar a Europa i altres temes de caire polítics i socials.No més es va visionar una part del documental, doncs el tema de la immigració el va presentar el ponent convidat.Ens va comentar que fa anys que treballa en el tema de la immigració africana, però que actualment hi ha un cert desànim.Els anys 90 van ser molt difícils per el continent africà: la caiguda del mur de Berlín va coincidir amb un liberalisme econòmic general i va coincidir alhora en un estat fallit (bancarrota,)) situació doncs pessimista. Les eleccions també van ocasionar crisis i conflictes.En les Olimpíades a Catalunya, van anar apareixent gent que provenien d'Àfrica: del Senegal, de Cabo Verde arribaven de països que estaven en conflicte. Molts d'ells retornaven a les seves ex colònies, (Portugal,França).
Quan es va declarar la guerra a Irak es va incrementar la indústria petrolera de Guinea. Les multinacionals recolzen el govern de Guinea, no hi ha una oposició.Actualment està sortint de Guinea la gent més preparada, es a dir tots els que podrien ajudar a aixecar el país se'n van. Per a mots africans l'única solució és marxar, i no marxen tots per que no poden.A Mali existeix una zona on abans es cultivava cotó, que ara està totalment despoblada.La injustícia, la impunitat, i l'expulsió son els tres factors que condicionen el mal funcionament del continent africà.Entre els africans hi ha un cert sentit d'identitat amb Catalunya:s'hi poden trobar uns trets polítics, sociològics i culturals.La immigració ha provocat un cataclisme a la societat europea i de moment no s'hi troba solució, no s'arregla el problema amb reixats de filferro ni amb discursos dient que no marxin del seu país, però que poden fer?Els dirigent africans son els que no estimen Àfrica, hi ha un grau molt elevat de corrupció en tots els àmbits.Si no hi ha un consens, si no hi ha un pacte es molt difícil la sortida.Finalment va recomanar la lectura d'aquest llibre:En ruta hacia una nueva esclavitud. El trágico y mortal viaje de africanos a Europa a través del Sahara y del Mediterráneo, de Michael Ohan.Editorial, Mundo NegroArturo Soria 10228043 Madrid.

Llegir més...

dilluns, 1 d’octubre del 2007

Au nom de tous les membres d’AGERMANAMENT- BARCELONE

Chers Préasident et amis d’ASAFRO CAMEROUN

Au nom d’Agermanament de Barcelone, nous vous faisons
parvenir nos doléances les plus attristées pour les décès de notre ami Monsieur Ndoung Albert. Sa disparition inattendue, nous a profondément touché, car avec lui, nous avons partagé depuis plusieurs années, les mêmes soucis et la même volonté de travailler pour la promotion sociale et économique des populations paysannes du sud Cameroun.

Pour nous, notre regretté Albert, a été l’exemple de l’homme qui n’a jamais épargné des efforts pour le bien-être de ses concitoyens, en déployant une intense activité tout au long de sa vie, même au moment où, par son âge et par la richesse des services déjà rendus, il avait largement mérité, jouir d’une confortable retraite. Ceci n’a pas été le cas et la mort l’a surpris, à plus de soixante dix ans, au pied du canon, toujours à la tâche, et ce qui est le plus étonnant, plein d’espoir et des projets pour l’avenir.

Nous sommes bien conscients, que le départ d’Albert Ndoung, laisse un grand vide, d’abord dans sa famille, aussi dans son large réseau d’amitiés et d’une forme toute spéciale au sein d’ ASAFRO- CAMEROUN, entité qu’il a créé et qu’il a fait grandir avec tant d’efforts et d’application. Votre tâche sera désormais de continuer son oeuvre avec le même enthousiasme qu’il lui avait toujours porté. Pour ce faire, vous pouvez compter sur notre total collaboration, de sorte que entre nous tous, en travaillant en équipe comme il avait toujours souhaité, nous pouvions faire réussir ces projets de développement communautaire qui nous tiennent tant à cœur.

Cher amis, joint à nos condoléances, recevez aussi l’expression de notre fidèle amitié avec la ferme volonté de poursuivre l’étroite collaboration au bénéfice des populations camerounaises les plus nécessitées.

Bien cordialement à vous.

Au nom de tous les membres d’AGERMANAMENT- BARCELONE,
Jacques Borras et Barthélemy Amat

28.09.2007

Llegir més...