dijous, 21 de juny del 2007

Les noves tecnologies al Camerun


Aquest passat dimarts. 19 de juny, va tenir lloc al Palau de Congressos de la capital del país, un important seminari sobre el tema : Modernització del Camerun per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació(TIC): Impacte, potencialitats i Perspectives.
Sota els auspicis de la UIT (Unió Internacional de Telecomunicacions), la trobada en la que hi participaven participants de tots els ministeris així com d’empreses nacionals i estrangeres, estava organitzat per l’ANTIC (Agència nacional de TIC) i el grup CISCO, leader mundial de les solucions de xarxes Internet.
L’objectiu de la trobada era discutir sobre la necessitat d’utilitzar les noves tecnologies per el desenvolupament global de la societat camerunesa i definir les bases d’una política estratègica pel desenvolupament de les TIC, dins el territori nacional, sobretot en els camps de l’educació, de la salut, de l’administració i de l’empresa privada.

Entre les conclusions del seminari hi figuren la necessitat d’implantar infrastructures per permetre l’accés generalitzat a Internet, la iniciació massiva dels camerunesos a la utilització d’aquests nous mitjans de comunicació i la necessitat d’adaptació de les empreses a les formes modernes de gestió.
Ens alegra constatar que el nostre modest projecte d’Eseka, l’Escola informàtica INFOLINGE, ja va ser orientat des del principi en aquesta direcció.

Llegir més...

dimecres, 20 de juny del 2007

Sentit homenatge a tres dels germans Albó.

Emotiva memoria de la Montse, la Roser i l’Oriol Albó
a Gallifa.


L’Aplec que anualment es fa al santuari de l’Ecologia de Gallifa, va retre un sentit homenatge a tres dels germans Albó: la Montse, l’Oriol i la Roser.
Per a tots nosaltres el testimoni i la feina de la Montserrat Albó en aquells primers anys ,ben difícils, d’Agermanament, és una cita obligada. A Gallifa la seva companya de tants anys, la Montse Aguilar, en va fer una sentida i acurada descripció als molts oients que s’havien aplegat a l’esplanada de l’amfiteatre. L’Ignasi Pujades va completar l’evocació de la Montse amb el record d’una llarga conversa-comiat entre ells dos a Mexic. De l’Oriol ens en va parlar en Jaume Borràs, amic i companys aquí i al Cemerun. Les seves paraules, ajustades i ponderades varen deixar constància del mestratge i del treball de l’Oriol. De la Roser ens en va parlar la seva cosina , la Imma Albó. Ens va fer conèixer aquella Roser compromesa amb els treballadors i la gent més desvalguda. Algú del Xino-Xano es va sumar a l’homenatge. En Rodri,. que ho presentava, va deixar anar alguna que altres anécdota emotiva. Mn.Dalmau, rector de Gallifa, va explicar que a la capella románica del castell-santuari, s’hi instal.laran uns alabastres, a manera de vitralls, amb els noms de la Montserrat,l’Oriol i la Roser Albó. Va dir que, com es feia abans, els noms dels “sants” han de figurar a l’església. I així com abans s’escenificaven noms i miracles dels sants en pintures i vitralls, Gallifa vol que a la seva església hi figurin els noms de la Montse, l’Oriol i la Roser. Aixì és farà, doncs a Gallifa,va concloure.

Llegir més...

Segona trobada d'entitats


Després de varis mesos de treball, el Grup de Joves d'Agermanament, juntament amb la ONG Makary- Blangua, van organitzar la segona trobada d'entitats que treballen amb el Camerun, que es va fer el dissabte 9 de juny. La finalitat de la trobada era intentar crear una Xarxa per tal d'aprofitar els recursos de les diferents entitats tant per a les tasques aquí a Catalunya com les que es duen a terme en la zona comuna d'acció al Sud: Camerun.
En la primera part de la trobada es va fer una feina interactiva on cada entitat va deixar indicat en un mapa de Catalunya la localització de la seva seu a Catalunya. De la mateixa manera, es van indicar els diferents projectes realitzats per cadascuna d'elles en un mapa de Camerun, identificant els projectes segons la seva tipologia (educatius, sanitaris, agrícoles...) i la zona on es desenvolupen.
Seguidament, i després d'una breu introducció del per què de la trobada, es va procedir a realitzar dues ponències per explicar, d'una banda, en què consisteix el treball en Xarxa, i de l'altra, proporcionar un exemple pràctic de treball en Xarxa. En aquesta segona ponència, l'exemple escollit va ser el de Minyons Escoltes i Guies St. Jordi de Catalunya.
Finalment, havent fet una pausa per fer un pica pica i recuperar forces, es va procedir a realitzar un debat entre les entitats assistents, del qual en van sorgir vàries idees per començar a treballar de forma conjunta. Es van proposar tasques que es podien compartir entre diferents entitats segons els seus objectius (enviament de contenidors al Sud, creació d'una base logística a Douala, actuar conjuntament per aconseguir bitllets i enviaments més econòmics...) i també es va acordar d'intentar fer alguna activitat conjunta en xarxa, com a mínim una a l'any. La primera que es va proposar va ser la de fer una festa camerunesa per celebrar el Dia Nacional del Camerun (20 de Maig).
Per tal d'organitzar-nos en xarxa, es va acordar crear un 'blog' de forma que totes les entitats hi puguin accedir internàuticament i anar deixant missatges i propostes d'acció conjuntes. El 'blog' de moment serà gestionat per Agermanament.L'adreça és la següent:
http://xarxacamerun.blogspot.com"

Llegir més...

Agermanament Bonanova_BotMakak


Estàvem preparant els aparells que anaven a donar suport visual a la presentació que poc desprès anava a fer en Jaume Borràs, quan una dona asseguda a la segona fila de la Església va iniciar una conversa amb nosaltres. Desprès de xerrar una estona ens va preguntar: i que es fa amb els diners que donem?
Poc desprès es va iniciar la Missa i arribant al sermó li va tocar el torn a en Jaume. El passat diumenge 15 de juny era un dia especial, l’agermanament entre les parròquies de la Bonanova i Bôt-Makak segueix mantenint uns forts lligams i la col·laboració entre ambdues ha de continuar. Per això és molt important mantenir informat a tothom, tant aquí com allà, de les accions que se’n van desenvolupant. Per aquest motiu, dos o més vegades a l’any, en Jaume, convidat pel mossèn Carles Saurò, prent part a la Missa e informa als presents sobre el que ha passat des de l’última trobada.
En aquesta ocasió i amb el suport visual d’un power point creat per en Josep Maria Rué, va fer un resum de tots els projectes que gràcies a l’ajuda de la parròquia de la Bonanova s’han realitzat a la de Bôt-Makak. Van ser uns 20 minuts d’explicacions i amb la gent molt atenta. Al acabar un aplaudiment unànime en va donar la resposta a la pregunta que ens van fer mentre preparàvem els aparells: la gent tenia clar el que s’havia fet amb els seus diners i n’estaven satisfets.

Llegir més...

dilluns, 18 de juny del 2007

A partir d´una denuncia...un acord

Starbucks reconoce que el café etíope es etíope y accede al acuerdo que pedían las ONG
10-05-2007

Tras meses de reivindicaciones de agricultores locales y ONG internacionales, Starbucks ha aceptado que Etiopía registre las denominaciones de origen de sus mejores cafés. El acuerdo supone mejoras para 15 millones de campesinos.

Fuente: Canal Solidario-OneWorld 2007
El Gobierno de Etiopía y la multinacional Starbucks han llegado a un principio de acuerdo de licencia que reconoce las denominaciones de origen de los mejores cafés del país africano. Para Intermón Oxfam, si el acuerdo se lleva a cabo se trataría de una decisión “sin precedentes” que beneficiaría a muchos países exportadores de café y que colocaría a Starbucks como “líder del sector, dando ejemplo a otras compañías en el apoyo a los campesinos”.
De hecho, sólo en Etiopía, si Staburks y otras empresas cafeteras firmaran acuerdos como éste, se generarían unos ingresos añadidos de 88 millones de dólares al año.
“Si consigue estos derechos, Etiopía puede ayudar a sus campesinos a negociar mejores precios y aumentaría los ingresos de la industria cafetalera del país. Esto ayudaría a millones de campesinos y sus familias a salir de la pobreza, ayudándoles a enviar a sus hijos al colegio y permitirles el acceso a la salud”, explican desde la ONG.
La polémica de las patentes
Para los amantes del café, hablar de Sidamo, Yirgacheffe y Harar es hablar de los mejores café etíopes que existen. En el mercado, un paquete de apenas 500 gramos se paga hasta a 26 dólares pero, de todo ese dinero, los campesinos sólo reciben entre 60 céntimos y 1,10 dólares por cosecha.
Controlar el comercio de su café supondría para Etiopía mejorar las condiciones de vida de 15 millones de pequeños agricultores. Por eso, hace más de un año el Gobierno etíope solicitó en Estados Unidos registrar los nombres de Sidamo, Yirgacheffe y Harar. La iniciativa, sin embargo, se truncó ante la reacción de empresas como Starbucks, que protestó ante la Oficina de Patentes y Marcas Registradas estadounidense y, finalmente, este organismo decidió rechazar la petición etíope.
En esos momentos, Starbucks, que tiene más de 12.000 cafeterías en el mundo y 40 millones de clientes, negó haberse opuesto al registro de las marcas y defendió otras alternativas, como la denominación de origen, para beneficiar a los agricultores. “Con la denominación de origen se asegura que esos beneficios reviertan directamente en los agricultores, algo que no siempre se consigue con la marca registrada”, aseguraba la compañía.
Siembra y recoge
El principio de acuerdo entre Etiopía y Starbucks llega después de meses de presión por parte del Gobierno etíope y los pequeños agricultores del país, y tiene como precedente los pasos que otras cafetaleras como Green Mountain Coffe Roasters, una de las tostadoras y distribuidoras de café estadounidenses más importantes, han dado para colaborar con el Gobierno etíope en el registro de sus cafés.
En este contexto, organizaciones como Intermón Oxfam han presionado también a Starbucks en los últimos meses. En varios países, esta ONG puso en marcha una campaña de sensibilización que recogió más de 93.000 firmas -10.000 de ellas en España.
La crisis del café en Etiopía
En la actualidad, Etiopía es uno de los países más pobres del mundo. En esta región del Cuerno de África tres de cada cuatro personas viven con menos de un dólar al día y la mayoría intenta ganarse la vida cultivando café en pequeños terrenos.
El café significa entre el 40% y el 60% del total de las exportaciones etíopes. Por eso, cuando entre los años 2000 y 2003 los precios del café cayeron en todo el mundo en picado, Etiopía perdió casi el 59% de sus ingresos y se vio sumida, aún más, en una crisis humanitaria y alimentaria muy grave.
Ahora, con el acuerdo de Etiopía y Starbucks, el Gobierno africano tendrá la posibilidad de negociar mejores precios para el café y mejorar las condiciones de vida de sus 15 millones de agricultores, concluye Intermón Oxfam.

Llegir més...