Barcelona (Anna Casasayas i Lacambra) - El proper 27 de gener de 2008 se celebra a nivell mundial una jornada de mobilització contra la globalització neoliberal. A la roda de premsa de presentació del FSCat hi van intervenir membres de l’organització del mateix.
ARCADI OLIVERES va introduir el rerefons històric del Fòrum Social. Els anys noranta signifiquen el triomf del capitalisme neoliberal i el consegüent desmembrament de l’URSS i trencament del Tractat de Varsòvia. Després de les barbaritats produïdes pel capitalisme a Amèrica Llatina, van sorgir les primeres veus en contra del neoliberalisme: la Trobada Mundial contra el Liberalisme a Chiapas; la Primera Manifestació dels Moviments Antiglobalització, a Seattle (1998); el Primer Fòrum Social Mundial a Porto Alegre (2001), on es van definir les tres característiques del FSM:
· Esperit contra el sistema neoliberal dominant
· Ambient de Porto Alegre: importància del partit dels treballadors com a símbol de lluita contra l’establishment
· Convocatòria paral·lela al Fòrum Econòmic Mundial que se celebra anualment a Davos. La raó estratègica d’aquest fet és fer el contrapunt, donar la rèplica e l’encontre del món dels negocis, polític i mediàtic que el FEM significa.
Cada any, l’assistència al FSM augmenta. En aquest 2008 es va pensar fer una parada que servís com a any de reflexió. Això no ha significat que no se celebri cap activitat: diverses organitzacions han realitzat convocatòries arreu del món i el cap de setmana del 25 al 27 de gener de 2008 se celebraran Fòrums Socials a diferents ciutats i regions del món.
Arcadi Oliveres va fer un apunt ideològic sobre el FSCat al dir que aquest simbolitza un focus d’esperança per als moviments alternatius i és l’espai idoni per a fer i trobar propostes alternatives al mode capitalista vigent actualment. “Un altre món ja és possible”, va declarar, afegint que la participació, ajuda i difusió per part de tots és essencial per tal d’aconseguir-ho.
PATRICIA CANTARELL, responsable de la Logística del FSCat, va comentar breument l’organització del mateix. Aquesta s’ha basat en el principi d’austeritat, donat que s’han comptat únicament amb els fons aportats per les entitats organitzadores i col·laboradores, sense subvencions per part de les institucions públiques. L’espai de què es disposa són les instal·lacions de la Universitat de Filosofia de Barcelona, situada a la Plaça Universitat. En quant a les activitats, aquestes es dividiran en les següents àrees temàtiques:
Espai de trobada, debat i creació d’alternatives: seminaris realitzats a la Universitat de Filosofia
Fira d’entitats, al Pati de Lletres de la UB
Exposicions als espais de la UB
Connexió en directe on-line arreu del món, per tal de veure com es viu la convocatòria del Fòrum Social del 2008 en diferents països
Tallers d’activitats culturals, que es desenvoluparan en la franja del migdia
Manifestació del 27 de gener de 2008, que començarà a les 12h a la Plaça Universitat
Durant el cap de setmana, es duran a terme diversos actes a part dels ja esmentats, com són:
· 25/01/08: Tamborilada d’inauguració del FSCat a les 18h
· 25/01/08: Festa del Foc, acte de tancament del dia
· 26/1/08: Assemblea de Moviments Socials, a les 19h, que serà un punt de trobada per establir estratègies a dur a terme, és a dir, el seu objectiu és elaborar una estratègia d’acció i de treball comuna entre tots els participants. D’ella en sortirà una Declaració de mobilització i actes a realitzar per als propers mesos de l’any.
· 27/01/08: Manifestació, acte de clausura del FSCat, sota el lema “Que no especulin amb les nostres vides. Rebel·la’t! Un altre món JA és possible”.
JORDI CALVO va exposar les activitats que, de manera descentralitzada, les 182 organitzacions –de diferents àmbits- vinculades al FSCat han anat desenvolupant des del passat 19 de gener en tot el territori dels Països Catalans, a l’Estat espanyol o a nivell mundial.
Després d’una connexió en directe via telefònica amb els responsables de les activitats organitzades en el marc de la Jornada de Mobilització Global a Palestina, l’Irak, el Líban i Roma, la GEMMA TARAFA va fer una breu explicació sobre els continguts del FSCat. El seu programa respon a un model de recepció d’activitats autogestionat, és a dir, els temes i activitats han estat decidits per la societat civil i l’Assemblea del FSCat sota dues premises:
· FSCat és un fòrum de debat, d’interacció, d’anàlisi de conjuntura
· Els quatre eixos han servit per agrupar les activitats proposades pels participants i col·laboradors, i tenen l’objectiu d’aprofitar la riquesa oferta pels diferents punts de vista dels participants per a elaborar alternatives al model capitalista dominant.
Els quatre eixos d’activitats al voltant dels quals es treballarà al FSCat són els següents:
a) Lluita, estratègies i campanyes en defensa de drets socials, laborals i econòmics
b) Lluita, estratègies i campanyes en defensa del territori
c) Lluita, estratègies i campanyes contra l’imperialisme, les guerres i la globalització
d) Lluita, estratègies i campanyes per una societat democràtica
dijous, 24 de gener del 2008
RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL FÒRUM SOCIAL CÁTALA
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada