dimarts, 6 de març del 2007

Africa positiva

ÁFRICA TAMBIÉN PUEDE VERSE DESDE UN PRISMA POSITIVO

Como cada mañana y mientras camino hacia la oficina ojeo el diario. Por norma, me salto las noticias y artículos en los que uno descalifica a otro y el otro al uno, bien porque piense de forma diferente o porque ocupe un lugar que entiende le corresponde a él. Pero, hoy día 6 de marzo, en la segunda página del Diari Avui me he encontrado con un artículo de Joan Oliver positivo y lleno de esperanza. Aunque el país africano del que habla no es nuestro Camerún, me ha tocado la vena sensible. El artículo es el siguiente:

Engrunes

Joan Oliver

Ghana

El 6 de març del 1957, avui fa exactament 50 anys, en Kwame Nkrumah va pronunciar aquestes famoses paraules: "Ghana, el vostre estimat país, és lliure per sempre més". Amb la independència de Ghana s'obria el llarg camí cap a la descolonització de tot l'Àfrica subsahariana. Un procés complicat que va deixar pas a un altre procés encara més complicat i encara inacabat: la conversió de les excolònies en països estables i pròspers.

Anys de misèria

En els seus 50 anys d'histò ria, Ghana no s'ha escapat de les misèries de la majoria de països africans. La misèria política de veure el pare de la pàtria convertit en dictador, dels cops d'Estat militars, de la corrupció... També la misèria econòmica de les grans idees salvadores que acabaven en el no-res, de l'ajuda occidental que corromp la possibilitat d'un creixement sostenible... Van ser anys durs en què la misèria va arribar a nivells molt superiors als de l'època colonial. Anys en què tot semblava perdut i inútil.

Anys d'esperança

Ghana, com alguns altres països de l'Àfrica subsahariana, viu des de fa uns quants anys en un clima d'incipient llibertat, estabilitat i prosperitat. L'any 2000 unes eleccions democràtiques van permetre l'alternança democràtica en el poder i van dur a la presidència en John Kufour, que va ser reelegit el 2004 però que no podrà tornar-se a presentar el 2008. La llibertat de premsa és molt àmplia, i el progrés econòmic, incipient però prometedor. Amb un PIB per càpita equivalent a 2.600 dòlars i una esperança de vida en néixer de prop de 60 anys, Ghana és un dels països africans que sembla que comencen a trobar el camí, el seu camí, per iniciar el miracle del creixement i la llibertat.

Àfrica

La majoria de mitjans de comunicació occidentals només parlem de l'Àfrica subsahariana quan hi ha desastres i pràcticament mai no expliquem els aspectes positius d'aquells països. Per acabar-ho d'adobar, solem ficar-los tots en un mateix sac i així, sense voler, fem molt de mal a les nacions que fan grans esforços per tirar endavant i que funcionen prou bé. Com és el cas de Ghana, lliure des de fa cinquanta anys.